Siirtyminen uusiutuvan sähkön käyttöön
Aurinkosähkön hinta
Aurinkosähkön hinta
Missä päin maailmaa yritykset toimivatkaan ja millaista uusiutuvaa energiaa niillä onkaan saatavilla, yritysten täytyy aina sopeutua paikallisiin, kansallisiin ja maailmanlaajuisiin puitteisiin. Japanista käsin toimiva Seiko Epson on tehnyt juuri näin. Yritys siirtyi vuonna 2021 käyttämään pelkkää uusiutuvaa sähköä kaikissa Japanissa sijaitsevissa toimipaikoissaan, ja vuoden 2023 loppuun mennessä siirtyminen uusiutuvan sähkön käyttöön saatettiin loppuun maailmanlaajuisesti kaikissa Epsonin omistamissa toimipaikoissa3.
Tämän tavoitteen saavuttaminen on tullut mahdolliseksi säännöllisten hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteiden asettamisella ja sillä, että yritys on käyttänyt uusiutuvaa sähköä jo vuodesta 2018 lähtien.
Esimerkiksi Japanin Naganon prefektuurissa ja Tohokun alueella, joissa on runsaasti vettä, Seiko Epson luottaa vesivoimaan.
Ja samankaltaista lähestymistapaa yritys hyödyntää myös Japanin ulkopuolella. Filippiineillä Epson hyödyntää paikallisia geotermisiä ja vesivoimavaroja. Indonesiassa se puolestaan käyttää taas eri energialähdettä – nimittäin uusiutuvaa biomassaa.
Miten Epson on mukautunut paikallisiin puitteisiin
”Olemme käyttäneet paikallisesti tuotettua energiaa aina kun mahdollista”, kertoo Junichi Watanabe, tuotannon suunnitteluosaston Managing Executive Officer / General Administrative Manager, jonka tehtäviin kuuluu Epsonin toimitusketjun hankintastrategioiden parantaminen entisestään, mukaan lukien uusiutuvan sähkön käytön osalta. ”Vaihtaminen kaukaisissa maissa tuotetun energian käytöstä tietyn alueen runsaiden uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön tuo mukanaan monia etuja. Se esimerkiksi parantaa energiaomavaraisuutta ja luo uusia työpaikkoja.”
Uusiutuvan sähkön hankkimisen lisäksi Epson kehittää ja luo yhdessä muiden kanssa myös muita energialähteitä jatkuvien uusiutuvan sähkön hankintojen avulla. Yhtiö on esimerkiksi aloittanut Japanissa yhteistyössä Naganon prefektuurin ja Chubu Electric Power Miraiz Company, Inc:n kanssa Naganon prefektuurissa sijaitsevien vesivoimaloiden tukemisen. Kaksi vesivoimalaa on jo toiminnassa (ja ne tuottavat yhteensä 5 770 kilowattia sähköä), ja kolmannen vesivoimalan odotetaan aloittavan toimintansa vuoden 2024 aikana. Vesivoimaloiden määrän odotetaan kasvavan viiteen vuoteen 2025 mennessä.
Tällaiset tavoitteet voivat auttaa yritystä erottumaan joukosta. ”Tutkimuksemme mukaan lyhyen aikavälin tavoitteen asettaminen pelkän uusiutuvan sähkön käytölle on esimerkki johtajuudesta ja seikka, joka auttaa yritystä erottumaan muista. Joillakin yrityksillä on lisäksi pidemmän aikavälin suunnitelmia siirtymän toteuttamiselle,” sanoo Holdredge.
Yritysten olisi hyvä ottaa huomioon muun muassa seuraavat käytännön seikat:
Paikallisilta toimittajilta sähköntoimittajien kanssa solmittujen sopimusten puitteissa – tämän onnistuminen riippuu jokaisen maan säännöistä, mutta jos se on mahdollista, yritys voi olla varma siitä, että sen sähkö on peräisin vain uusiutuvista lähteistä.
Katolle asennettavien aurinkopaneelien tai, jos tilaa on riittävästi, tuuliturbiinien avulla. Ja vaikka ne eivät tuottaisi kaikkea tarvittavaa energiaa, ne ovat silti hyödyllinen lisä.
Yleinen uusiutuvaan sähköön liittyvä huolenaihe on toimituskatkosten riski, kun tuuli ei puhalla tai aurinko ei paista, mutta toimiva ratkaisu tähän on hyvä varastointiteknologia.
Aurinkoenergian tuotantojärjestelmien kohdalla Epsonin toimipaikoissa päätetään aina myös kunkin maan tai alueen yksilöllisten puitteiden perusteella, valitaanko sähkön tuottaminen itse vai solmitaanko sähkönhankintasopimus. Ratkaisu vaihtelee yrityskohtaisesti. Toimivin ratkaisu uusiutuvan sähkön käytön tavoitteiden saavuttamiseksi on useimpien valmistajien tapauksessa näiden kahden yhdistelmä.
Valmistusalalla toimivien globaalien RE100-yritysten joukossa keskimääräinen tavoitevuosi pelkän uusiutuvan energian käytön saavuttamiselle on vuosi 2050.
Lisäksi monet valmistajat, Epson mukaan lukien, ymmärtävät, että niiden koko arvoketjun tuottamat epäsuorat kasvihuonekaasupäästöt (Scope 3 -päästöt) ovat paljon suuremmat kuin niiden oman sähkönkäytön synnyttämät kasvihuonekaasupäästöt (Scope 2 -päästöt). Näin ollen alan Scope 2 -päästöjen vähentäminen käyttämällä uusiutuvaa energiaa – seikka, jonka ala voi tehdä myös itsenäisesti – vaikuttaa todennäköisesti erityisen merkittävästi yhteiskuntaan. Tavoitteiden asettaminen ajoissa sekä sen osoittaminen, että yritys on omalta osaltaan sitoutunut ratkaisemaan ilmastonmuutosta, ovat avainseikkoja siinä, että yritys menestyy yhdessä toimittajiensa kanssa ja että voidaan saavuttaa kestävä yhteiskunta.
”Suurten yritysten kohdalla investointien tuotto on vielä yksi seikka, joka puhuu uusiutuviin energialähteisiin sijoittamisen puolesta. Pienemmissäkin yrityksissä investointien tuotot ovat mahdollisia, mutta tämä riippuu maantieteellisestä sijainnista. Valtion kannustimet voivat ainoastaan nopeuttaa tätä siirtymää, joka on todella tarpeen”, sanoo Christy Slay, The Sustainability Consortiumin Chief Executive Officer.
1. www.iea.org/energy-system/industry
2. Katso IRENAn raportti ”Renewable Power Generation Costs in 2022” osoitteessa www.irena.org/Publications/2023/Aug/Renewable-Power-Generation-Costs-in-2022
3. corporate.epson/en/sustainability/environment/decarbonization