CERN valitsee Epsonin projektorit

EPSONIN HUIPPUTUOTTEITA CERNIN HUIPPUTUTKIMUKSEEN

CERN valitsee Epsonin projektorit

Euroopan ydintutkimuslaitos – joka tunnetaan paremmin ranskankielisen nimensä (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) lyhenteellä CERN – on yksi tärkeimpiä eurooppalaisia tutkimuslaitoksia.

Geneven toimipaikassa on vuodesta 1954 lähtien tehty perustutkimusta, joka on muuttanut käsitystämme maailmankaikkeudesta – ja muuttaa sitä koko ajan lisää. CERNin projektityön tuloksena on syntynyt asioita, joita pidämme nykyään itsestäänselvyyksinä, kuten World Wide Web. Tällaisen tutkimuslaitoksen täytyy voida olla jatkuvassa vuorovaikutuksessa paitsi muun tiedeyhteisön myös esimerkiksi talouden ja politiikan vaikuttajien kanssa. Niiden täytyy pystyä esittelemään itsensä ja työnsä asianmukaisesti ja tarjoamaan paras mahdollinen työympäristö. Tästä syystä CERN valitsi Epsonin huipputason projektorit.

Laskennallisesti CERNissä on kokoushuone jokaista 38:aa työntekijää kohti. Geneven alueella Sveitsissä sijaitsevalla tutkimuslaitoksella on 260 kokoushuonetta ja niillä 10 000 käyttäjää. Monet näistä huoneista on varustettu uusimmilla Epsonin AV-laitteilla. Tämä on välttämätöntä, sillä perustutkimusta ei nykypäivänä voi ajatellakaan tehtävän ilman tehtyjen kokeiden ja teoreettisten laskelmien tarkkaa visualisointia. Siksi noin 70 laadukasta Epson-tulostinta, esimerkiksi EB-8X, EB-9X, EB-1920, Z-8000 ja EB-G5450, ovat löytäneet uuden kodin laitoksesta ja tehostavat nyt työryhmien välistä tieteellistä kanssakäymistä. Ne auttavat ymmärtämään monimutkaisia taustoja kokeissa, joissa hiukkaset törmäävät lähes valon nopeudella ja antavat hetkellisen näkemyksen siitä, miten maailma pysyy koossa.
 

Terävä kuva pienimmästäkin kohteesta

”Jotta voimme esimerkiksi saada tarkan kuvan kokeen tuloksista, tarvitsemme projektoreita, jotka pystyvät heijastamaan paljon valoa sisältäviä ja suurikontrastisia kuvia laadukkailla väreillä”, sanoo Thomas Baron, CERNin UDS-ryhmän AV- ja yhteistyöpalvelujen IT-osastojohtaja.

”Monissa aikaisemmin käyttämissämme projektoreissa kuva oli yksinkertaisesti liian tumma tai värit eivät vastanneet alkuperäistä asiakirjaa.”

Tämä oli yksi syistä, joiden vuoksi CERN päätti vuonna 2011 hankkia Epsonin järjestelmiä. Suurin osa hankituista järjestelmistä kuuluu EB-8X-, EB-9X-, EB-1920-, Z-8000- ja EB-G5450-sarjoihin, jotka on kehitetty erityisesti yritysten ja koulutuslaitosten tarpeisiin. Tuotteet ovat 3LDC-projektoreita, joiden etuihin kuuluun niiden kyky toistaa värit yhtä kirkkaina kuin mustavalkoisetkin kuvat. Tämä on välttämätöntä, kun halutaan esittää abstrakteja suhteita. Lisäksi laitteet tuottavat välkkymättömän kuvan, niillä on alhaiset hankinta- ja ylläpitokustannukset ja – mikä on erityisen tärkeää – niitä voidaan hallinta kokonaan verkon kautta. Erityisesti viimeksi mainittu oli tutkimuslaitoksen olennainen vaatimus.

”Meidän täytyy voida valvoa ja ohjata kaikkia CERNin AV-järjestelmiä verkon kautta”, Thomas Baron sanoo. CERN valvoo kaikkia projektoreitaan nyt Epsonin EasyMP-ohjelmiston avulla. Koska Epsonin projektorit ovat RJ45-yhteensopivia, työntekijät voivat liittää ne kannettaviin tietokoneisiinsa helposti verkkoliitännän kautta.

Auditorioheijastus

Tavallisten kokoushuoneiden lisäksi Epsonin projektoreita käytetään CERNin tärkeimmissä luentosaleissa ja auditorioissa. Tilojen koon takia IT-osasto valitsi tarkoitukseen kaksi EB-Z8000-sarjan huipputason projektoria. Näiden integroitujen laitteiden valkoisen valon ja värivalon kirkkaus on jopa 7 000 ANSI-lumenia, joten ne tuottavat erittäin kirkkaat ja luonnolliset värit – ihanteellinen ratkaisu suuriin tiloihin. Järjestelmät asennettiin vuoden 2011 alussa, ja niitä käytetään esiteltäessä uusia projekteja ja kokeita yleisölle.

Verkkohallintatoiminto on erityisen tärkeä laitoksen suurimmassa luentosalissa. CERNin pääkäyttäjät voivat lukea laitteiden käyttötilat, lamput ja suodattimet keskitetyn ohjauspöydän kautta, joten aikaisemmin paljon kustannuksia aiheuttanut ylläpitotyö rajoittuu nyt vain kaikkein välttämättömimpiin toimenpiteisiin. Lisäksi Epsonin EB-Z8000-sarjassa käytetään erityisiä sähköstaattisia suodattimia, joiden vaihtoväli on peräti 10 000 käyttötuntia. Itse lamputkin tarvitsee vaihtaa vain 2 500–3 500 tunnin välein.
 

Etähallinta

Heijastus on nyt opetus- ja tutkimuslaitoksen vakiotoimintaominaisuus. CERNin esimerkki osoittaa, että suurilla tutkimuslaitoksillakin on ylläpitoon ja hallintaan liittyviä erityisvaatimuksia.

”Tärkeimmät syyt Epsonin valintaan olivat laitteiden tarjoama liitäntöjen joustavuus sekä mahdollisuus ohjata kaikkia projektoreita verkkoliittymän kautta”, Thomas Baron kertoo.

AV-johtaja suunnittelee yhtenäistävänsä CERNin projektori-infrastruktuuria lisää tulevina kuukausina. Siksi on suositeltavaa, että kaikki CERN-käyttäjät käyttävät vain tutkimuslaitoksen sisäisissä varastohuoneissa saatavina olevia Epson-projektoreita. Baron odottaa projektorikannan kustannusten laskevan edelleen, sillä palvelu ja tuki annetaan jatkossa kokonaan verkon kautta. Voidakseen auttaa laitosta tässä prosessissa Epson on allekirjoittanut yksityiskohtaisen palvelusopimuksen pätevien paikan päällä toimivien kumppanien kanssa.