Valmistus voidaan antaa Epsonin robotti-käsivarsien varaan

Itsenäiset kahdella käsivarrella varustetut Epson-robotit auttavat eurooppalaisvalmistajia rakentamaan älykkäitä kokoonpanolinjoja

Valmistus voidaan antaa Epsonin robotti-käsivarsien varaan

Itsenäiset kahdella käsivarrella varustetut Epson-robotit auttavat eurooppalaisvalmistajia rakentamaan älykkäitä kokoonpanolinjoja

Epson on asettanut itselleen tavoitteen edistää pääteknologioillaan muutosta neljällä keskeisellä osa-alueella. Yksi niistä on valmistussektori. Epson on maailman johtava SCARA (Selective Compliance Assembly Robot Arm) -robottien toimittaja. Nyt kehitteillä on edistynyttä robottitekniikkaa, jolla tavoitellaan tuotantoprosessien vallankumousta.

 

Euroopan ja koko maailman valmistusteollisuuden muuttuva ympäristö

Valmistus on ollut jo pitkään koneellistettua, mutta määrä ja laatu ovat edelleen riippuvaisia ihmisistä. Tähän on tulossa muutos. Näkyvissä on merkkejä työvoimapulasta, koska kehittyneiden maiden syntyvyys on laskussa. Kehittyvissä talouksissa puolestaan palkkataso nousee uhkaavasti.

Euroopan suuret resurssi-, energia- ja palkkakustannukset merkitsevät sitä, että kilpailukyky maailmanmarkkinoilla edellyttää tuotannolta erittäin laadukkaita tuotteita, joiden jakelu hoidetaan resurssitehokkaasti. Kustannuskuilun kuromisessa auttaa älykäs valmistus, jonka ytimessä ovat innovatiiviset ICT-ratkaisut (esimerkiksi automatisoitu robottitekniikka ja RFID-tunnistus) sekä digitaaliset innovaatiot, kuten tietojen keruu, pilvipalvelut ja suurten tietomassojen analytiikka.

Itse tuotteetkin muuttuvat yhä kehittyneemmiksi ja monimutkaisemmiksi. Niistä monet, esimerkiksi puettava teknologia ja kannettavat laitteet, vaativat valmistuksessa tarkkuutta, johon ihminen ei pysty.

 

Itsenäiset kahdella käsivarrella varustetut robotit ”kuuntelevat, näkevät ja ajattelevat”

Epson on tehnyt aluevaltauksen kehittämällä itsenäisiä kaksikäsivartisia robotteja, joiden työskentely perustuu näkökykyyn, muihin aisteihin ja ajatteluun.

Tavalliset robotit on asennettava tuotantolinjoille aivan tietyllä tavalla. Epsonin itsenäisille kaksikäsivartisille roboteille tarvitsee puolestaan vain antaa ohjeet käsiteltävistä osista tai muista esineistä ja erilaisista työskentelytilanteista.

Kun tällaiset robotit komennetaan esimerkiksi liittämään kaksi osaa yhteen, ne muodostavat osista ensin kolmiulotteisen kuvan kameroillaan, joita on asennettu runkoon ja käsivarsiin. Robotti siis ”näkee” muodot hyvin samaan tapaan kuin ihminen. Sitten robotti tarttuu osiin monitoimitarraimillaan. Ne aistivat ihmiskäden tapaan, minkä verran voimaa on käytettävä. Lopuksi robotti ”pohtii” kameroista ja antureista saamiensa tietojen perusteella, millainen liikesarja sopii parhaiten työn suorittamiseen. Lisäksi robotti pystyy käyttämään tavallisia vakiotyökaluja ihmisen tapaan.

Epson muovaa siis tulevaisuutta, jossa itsenäisten kaksikäsivartisten robottien käyttö on taloudellisesti järkevää piensarjavalmistuksessa ja muissa haastavissa tehtävissä.

Kun valmistajat ottavat käyttöön lisää itsenäisiä robotteja, toimintojen automatisointiin ei tarvita kalliita oheislaitteistoja eikä monimutkaisia ohjelmia. Robottien käyttötarkoituksen voi nimittäin muuttaa nopeasti ja helposti erilaisia tuotteita ja prosesseja varten.

 

Rakennettu kokemuksella

Epsonin johtoajatuksena on tuoda keskeisten vahvuuksiensa ja asiantuntemuksensa avulla markkinoille tuotteita, jotka ovat lajissaan parhaita. Itsenäisten kaksikäsivartisten robottien kehitystyössä yhdistyivät onnistuneesti yhtiön tekninen osaaminen ja valmistukseen liittyvä asiantuntemus.

Tässä tuotteessa on keskeisessä roolissa yksi Epsonin kolmesta tärkeimmästä patentoidusta teknologiasta: QMEMs-anturit. Niiden ansiosta Epson on saavuttanut ainutlaatuisen aseman useilla yritystenvälisillä komponenttimarkkinoilla. Nämä erittäin herkät voima-anturit toimivat kuin ihmisaistit ja pystyvät mukauttamaan esineisiin kohdistamaansa voimaa automaattisesti. Näin ne sopivat erinomaisesti valmistusteollisuuteen.

Robottitekniikan ohella Epson on myös tulostus- ja projektiolaitteiden johtava globaali valmistaja, jolla on myynti- ja huoltotoimipisteitä 53 maassa. Tuotteidensa kysyntään Epson vastaa työllistämällä runsaasti ihmisiä tuotantolaitoksissa kautta maailman. Kun siis ryhdymme suunnittelemaan tuotantolinjalle soveltuvaa robottia, käytettävissämme on taustatietämys, joka perustuu useisiin miljooniin ellei peräti miljardeihin henkilöiden (ja robottien) työtunteihin.

Tämän kokemuksen pohjalta on kehitetty valmistuksen ratkaisupaketteja, jotka sisältävät esimerkiksi robotteja, anturiteknologiaa, robottinäköjärjestelmiä ja asiantuntijaneuvontaa.

 

Miten tästä eteenpäin?

Epson näkee loistavia mahdollisuuksia niin älykkäässä valmistuksessa kuin esineiden internetissäkin (IOT). Haluamme vapauttaa ihmiset toisarvoisesta työstä luoviin ja tuottaviin tehtäviin.

Viime kädessä Epson haluaa robottiratkaisuilla automatisoida koko valmistusprosessin – raaka-aineista aina toimitukseen saakka.

Muista liiketoiminnan osa-alueista olemme jo panneet merkille nopeasti kasvavat elektroniikan, autoteollisuuden ja lääketieteen robotiikan markkinat. Näillä aloilla tarvitaan pienikokoisia, älykkäitä ja teknisesti edistyneitä tuotteita. Epsonin kompaktit, kevyet ja äärimmäisen kiiltävät tarkkuusrobotit soveltuvat tehtävään erinomaisesti.

Ei pidä unohtaa myöskään kotitalousrobotteja – mutta se lieneekin jo aivan oma tarinansa…

 

Lisätietoja on täällä